Results 1 to 12 of 12

Thread: Win10 RAM issue

  1. #1
    Hier könnte Ihre Werbung stehen AOD Member AOD_DerNoobPilot's Avatar
    Rank
    Specialist
    Division
    War Thunder
    Status
    Active
    Join Date
    May 2015
    Location
    Deutschland (Germany)
    Posts
    209

    Default Win10 RAM issue

    Hi guys,

    since upgrading to Windows 10 my RAM gets fucked really hard.
    Just being on the Desktop without anything open leads up to 15.9 from 16GB RAM Usage (100%). That extensive usage is independent from the time.
    I am running the latest drivers aviable for my system (system specs: Intel i7-4770k, MSI z87 G45 Mainboard, 16GB DDR3 Corsair Vengeance @3Ghz).
    Due to that issue I cant play any games because they all crash immediately cause of the leak of RAM aviable.

    NEED HELP PLEASE!!!

  2. #2
    King of the World and Principle Penetration Engineer of ClanAOD
    AOD_Archangel's Avatar
    Rank
    Command Sergeant
    Division
    Battlefield
    Status
    Active
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Raleigh, NC
    Age
    32
    Posts
    7,467

    Default

    I haven't been through the diagnostics of W10 much yet, but a search through stack exchange finds this: http://superuser.com/questions/94924...unknown-reason

    Hope that helps or someone else is able to provide some insight.

    What once was can never be again,
    What is now will never come anew,
    What will be will only pass once.
    Cherish it all.

  3. #3
    Boycott shampoo! Demand the REAL poo! Viera's Avatar
    Rank
    Forum Member
    Division
    None
    Status
    Active
    Join Date
    Aug 2013
    Age
    17
    Posts
    114

    Default

    If you're using qualcomm atheros killer e2200 delete the network manager or how does it called for me it put almost all my memory to non paged pool

  4. #4
    Hier könnte Ihre Werbung stehen AOD Member AOD_DerNoobPilot's Avatar
    Rank
    Specialist
    Division
    War Thunder
    Status
    Active
    Join Date
    May 2015
    Location
    Deutschland (Germany)
    Posts
    209

    Default

    Quote Originally Posted by AOD_Viera View Post
    If you're using qualcomm atheros killer e2200 delete the network manager or how does it called for me it put almost all my memory to non paged pool
    I tried that out. But thats not the case. All the RAM is detected and works and under Usage no matter wheter thats installed or not
    It is just that in Windows Task Manager is only like 500mb RAM used by the Apps and Processes, but everything of the RAM gets used and idk by what.

  5. #5
    AOD 4 Life! AOD Member AOD_Creelo's Avatar
    Rank
    Corporal
    Division
    Elite: Dangerous
    Status
    Active
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    West Virginia
    Posts
    1,062

    Default

    Sorry to hear about your issue. I was looking into it for you and a lot of people are saying it is a driver. But you stated that you updated all of yours. So I found someone say this helped a lot. http://www.ghacks.net/2015/07/29/fix...uch-memorycpu/
    Hope this helps in some way.

  6. #6
    If you choke a smurf, what color does it turn? AOD_OddJob001's Avatar
    Rank
    Sergeant
    Division
    Battlefield
    Status
    Active
    Join Date
    Jul 2015
    Age
    37
    Posts
    1,099

    Default

    What process is using the memory?

  7. #7
    Hier könnte Ihre Werbung stehen AOD Member AOD_DerNoobPilot's Avatar
    Rank
    Specialist
    Division
    War Thunder
    Status
    Active
    Join Date
    May 2015
    Location
    Deutschland (Germany)
    Posts
    209

    Default

    Quote Originally Posted by AOD_OddJob001 View Post
    What process is using the memory?
    It is 2x 8GB Sticks each running on 2400Mhz. I deleted the OC which I had on them which was before 3mhz. That had no effect

  8. #8
    If you choke a smurf, what color does it turn? AOD_OddJob001's Avatar
    Rank
    Sergeant
    Division
    Battlefield
    Status
    Active
    Join Date
    Jul 2015
    Age
    37
    Posts
    1,099

    Default

    Quote Originally Posted by AOD_DerNoobPilot View Post
    It is 2x 8GB Sticks each running on 2400Mhz. I deleted the OC which I had on them which was before 3mhz. That had no effect
    Im sorry. I mean what actual process in windows is using all your memory? (task manager)

  9. #9
    Hier könnte Ihre Werbung stehen AOD Member AOD_DerNoobPilot's Avatar
    Rank
    Specialist
    Division
    War Thunder
    Status
    Active
    Join Date
    May 2015
    Location
    Deutschland (Germany)
    Posts
    209

    Default

    Quote Originally Posted by AOD_OddJob001 View Post
    Im sorry. I mean what actual process in windows is using all your memory? (task manager)
    In the Task Manager nothing shows up. It is between 89-95 % RAM Usage all the time

    Here is a Screenshot of my Task Manager: http://imgur.com/BwVMmBH

    not even 1 Background Programm takes more than 100MB. So thats actually not the reason

  10. #10
    If you choke a smurf, what color does it turn? AOD_OddJob001's Avatar
    Rank
    Sergeant
    Division
    Battlefield
    Status
    Active
    Join Date
    Jul 2015
    Age
    37
    Posts
    1,099

    Default

    It is most definitely the reason. We just need to figure out why and what. Next step, open taskman again and go to the performance tab, then click on memory. Please provide a screenshot that looks like this:

    http://i.imgur.com/1ywjeAt.png

    I want to see what the non-paged memory usage is.

    btw, I am going back to win8.1 today, win10 just has too many driver issues right now. Which I'm 96.7563% sure we'll find is your issue.
    Last edited by AOD_OddJob001; 09-22-2015 at 06:49 AM.

  11. #11
    Hier könnte Ihre Werbung stehen AOD Member AOD_DerNoobPilot's Avatar
    Rank
    Specialist
    Division
    War Thunder
    Status
    Active
    Join Date
    May 2015
    Location
    Deutschland (Germany)
    Posts
    209

    Default

    PROBLEM SOLVED!



    I just found a Thread on a german Technology-Nerdy Subreddit. The Problem can occure when you use more than 1xRAM Stick. Windows might mess up with the system and the Ressources aviable. Somehow it just fucks up with the 2nd Stick and then everything becomes kinda broken.

    Solution to this was simple: Just take 1RAM Stick out. Reboot the system with only 1 RAM Stick. Log on once and then turn the PC off, put the 2nd RAM Stick back in again and now it works all fine :D


    But THANKS for the help guys. Greatly appreciated it.
    Especially yours OddJob001 :)

  12. #12
    If you choke a smurf, what color does it turn? AOD_OddJob001's Avatar
    Rank
    Sergeant
    Division
    Battlefield
    Status
    Active
    Join Date
    Jul 2015
    Age
    37
    Posts
    1,099

    Default

    That is insane lol. Never would have gotten that answer. If you are curious, the route I was going was looking for a driver that was causing memory leakage. Which is common in Windows10 drivers right now. 3rd party vendors still have some kinks to work out. I was interested to see your non-paged memory usage, because if was in the GB's we could use some other tools to determine what driver was using it all.

    Im glad you got a fix. If by chance you can remember, look at that memory performance page and keep an eye on your nonpage mem. If you noticed it going up and up, we can keep digging.

    Cheers!


 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
vBulletin Skin By: ForumThemes.com
Top